Klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures en sluit je aan bij ons team.
/assets/employees/marc_wedigify.jpg | Wedigify

E-commerce specialist

(Over) optimalisatie van processen in softwareontwikkeling

Het reduceren van overhead en het optimaliseren van processen binnen softwareontwikkeling is essentieel voor een succesvol project. Het leveren van maatwerk en het bieden van verschillende aanpakken kan de klant de mogelijkheid geven om te kiezen wat het beste past bij hun bedrijf en DNA. Het benoemen van meerdere aanpakken wordt vaak over het hoofd gezien, maar het kan de klant de mogelijkheid geven om te kiezen wat het beste past bij hun bedrijf en leiden tot minder overhead en een efficiënter proces. Zo kan er meer tijd en energie gestoken worden in essentiële taken en kunnen niet-essentiële taken worden verminderd of geëlimineerd.

Introductie

In de afgelopen jaren hebben softwarebedrijven steeds meer processen en procedures geïntroduceerd om projecten efficiënter te laten verlopen en vooral om de kwaliteit van het werk te waarborgen. Echter, deze ontwikkeling heeft in onze beleving ook geleid tot een grotere afstand tussen de klant en het bedrijf. Hierdoor ontstaat er een kloof tussen de twee partijen, waardoor de klant vaak niet meer weet wat er speelt binnen het ontwikkelbedrijf en andersom. In deze blog gaan we dieper in op dit fenomeen en wat de gevolgen ervan zijn.

Gevolgen voor klantbetrokkenheid

Een van de belangrijkste gevolgen van deze ontwikkeling is dat de klant minder betrokken is bij het ontwikkelproces. Door de introductie van nieuwe procedures en processen worden klanten vaak op een afstand gehouden en worden zij niet altijd meer betrokken bij de besluitvorming. Dit kan leiden tot onduidelijkheid en miscommunicatie, waardoor het eindresultaat niet overeenkomt met de verwachtingen van de klant.

Gebrek aan vertrouwen

Daarnaast kan de afstand tussen de klant en het bedrijf leiden tot een gebrek aan vertrouwen. Klanten kunnen het gevoel hebben dat het bedrijf niet transparant is en dat zij niet op de hoogte worden gehouden van de voortgang van het project. Dit kan leiden tot ontevredenheid en het verlies van vertrouwen in het bedrijf.

Het belang van goede communicatie

Het is daarom belangrijk voor softwarebedrijven om te zorgen voor een goede communicatie met de klant. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig overleg te hebben en de klant op de hoogte te houden van de voortgang van het project. Door open en transparant te zijn over het ontwikkelproces kan de klant meer betrokken worden bij het project en kunnen onduidelijkheden worden voorkomen.

Gebruik van agile methodieken

Een andere oplossing om de kloof tussen de klant en het bedrijf te verkleinen is het gebruik van agile methodieken. Deze methodieken zijn gericht op een flexibele en iteratieve aanpak, waarbij de klant regelmatig betrokken wordt bij het ontwikkelproces. Door het gebruik van agile methodieken kan het bedrijf snel inspelen op veranderingen en kan er meer focus worden gelegd op de wensen en behoeften van de klant.

Het werken met korte lijntjes

Het werken met korte lijntjes houdt in dat er zo min mogelijk tussenpersonen zijn tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij het project. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ontwikkelaars rechtstreeks communiceren met de klant, zonder dat er een projectmanager of andere tussenpersoon tussen zit. Hierdoor kan er sneller en efficiënter gewerkt worden, omdat er minder tijd verloren gaat aan communicatie en coördinatie.

Conclusie

Ontwikkelbedrijven hebben door de jaren heen echter steeds meer processen en procedures geïntroduceerd, waardoor de afstand tussen de klant en het bedrijf groter is geworden. Dit heeft geleid tot een kloof tussen de twee partijen, waardoor de klant vaak niet meer weet wat er speelt binnen het ontwikkelbedrijf en andersom.
Ga terug naar overzicht

Laten we kennismaken.

Ontdek in een vrijblijvend gesprek hoe we samen jouw e-commerce ambities kunnen realiseren.